Kandydatki i Kandydaci Lewicy do Sejmu - okręg 41 Szczecin

Przedstawiamy Kandydatki i Kandydatów Lewicy do Sejmu z okręgu 41, który obejmuje Szczecin, Police, Stargard, Łobez, Kamień Pomorski, Świnoujście, Gryfice, Gryfino, Pyrzyce, Myślibórz i Goleniów.

Wybory do Sejmu już 13 października!

Kandydaci i Kandydatki Lewicy

Okręg 41

1. Dariusz Wieczorek – samorządowiec, inżynier elektryk, wieloletni radny Rady Miasta Szczecin oraz Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego, pełnił funkcję wiceprezydenta Szczecina, przewodniczący Rady Wojewódzkiej Sojuszu Lewicy Demokratycznej w województwie zachodniopomorskim. Honorowy Obywatel Gryfic.
  2. Arkadiusz Czarnecki – członek rady krajowej, zarządu krajowego oraz Skarbnik Wiosna, były pełnomocnik finansowy kampanii do Parlamentu Europejskiego. Przedsiębiorca oraz aktywista, studiował Budowę Maszyn na Politechnice Poznańskiej. W jego słowniku nie ma słowa “nie da się”. Postanowił zaangażować się politycznie, bo nie mógł bezczynnie patrzeć na to, co obecnie dzieje się z naszym krajem. Zamierza zawalczyć o to, aby grupa młodych postępowych obywateli miała w końcu w sejmie swoją reprezentację. Szczególnie bliskie są mu kwestie zawarte w pakiecie dla rozwoju programu Lewicy.
  3. Sebastian Bednarski – absolwent Stosunków Międzynarodowych na Uniwersytecie Szczecińskim. Członek Razem od 2015 roku. Uczestniczył, współorganizował i koordynował ze strony partii Razem wiele wydarzeń w Szczecinie – m.in. protest wieszakowy, protesty konstytucyjne, Czarne Protesty, manifestacje przeciwko rasizmowi i w obronie sądów, zbiórkę podpisów pod projektem Ratujmy Kobiety, Marsz Równości i wiele innych. Aktywista na rzecz obrony praw zwierząt i przeciwdziałania skutkom katastrofy klimatycznej.
  4. Katarzyna Kotula – przedsiębiorczyni, społeczniczka i aktywistka, działaczka na rzecz praw kobiet, grup dyskryminowanych, wykluczonych, osób z niepełnosprawnościami oraz opiekunów osób z niepełnosprawnościami. Działaczka Strajku Kobiet, współzałożycielka komitetu społecznego Jesteśmy.
  5. Dawid Krystek – dwukrotny kandydat na prezydenta Szczecina, wieloletni radny rady Miasta Szczecin i przewodniczący Komisji Sportu w rady Miasta, przewodniczący SLD w Szczecinie.
  6. Czesława Christowa – dr hab. nauk ekonomicznych, nauczycielka akademicka, senator V kadencji Senatu RP, od 24 lat zatrudniona na stanowisku profesora, specjalistka z dziedziny gospodarki morskiej, transportu, logistyki i zarządzania. Pracowała w Akademii Morskiej w Szczecinie, Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym, a obecnie w Wyższej Szkole Menadżerskiej w Warszawie. Działa w Radzie Społecznej Szpitala ZDROJE. Członkini Zarządu Rady Wojewódzkiej Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Szczecinie.
  7. Wojciech Długoborski – ekonomista, w latach 1990-2002 naczelnik, a następnie przez trzy kadencje burmistrz Gryfina, od 1998 do 2002 radny i przewodniczący Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego, a w latach 2001 - 2005 poseł na Sejmu RP. Od 2006 do 2018 wiceburmistrz Chojny, obecnie radny Rady Powiatu Gryfińskiego oraz honorowy prezes ogólnopolskiego stowarzyszenia samorządowego UNIA MIASTECZEK POLSKICH.
  8. Katarzyna Kosno – rolniczka, działaczka społeczna, członkini rady programowej Kongresu Kobiet. Aktywistka, działa m.in. na rzecz zapewnienia godnego życia mieszkającym na wsi kobietom: tym, które samodzielnie wychowują dzieci, tym, które potrzebują wsparcia w powrocie na rynek pracy oraz tym, które doznają przemocy fizycznej i ekonomicznej.
  9. Cezary Pakulski – dr hab. n. med., lekarz i nauczyciel akademicki, kierownik Kliniki Anestezjologii, Intensywnej Terapii i Medycyny Ratunkowej PUM oraz lekarz kierujący oddziału intensywnej terapii Centrum Leczenia Urazów Wielonarządowych w SPSK nr 1 w Szczecinie, w latach 2001 - 2010 współorganizator Zintegrowanego Systemu Ratownictwa Medycznego w Polsce, inicjator i współorganizator Centrum Urazowego dla Dorosłych i Centrum Urazowego dla Dzieci w SPSK nr 1 w Szczecinie.
  10. Jagoda Gmachowska – kobieta z niepełnosprawnością, feministka, aktywistka LGBT, koordynatorka Wiosny Bez Barier, która aktywizuje politycznie i społecznie ludzi z niepełnosprawnością.
  11. Amadou Sy – przez wiele lat radny Rady Miejskiej w Stargardzie oraz jej wiceprzewodniczący, ubiegał się o funkcję prezydenta Stargardu. Geolog, absolwent Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, od wielu lat pracownik Urzędu Marszałkowskiego w ze­spole odpowiedzialnym za system zarządzania i kontroli projektów realizowanych w ramach funduszy unijnych.
  12. Danuta Leszczyńska – emerytowana policjantka, nadkomisarz w stanie spoczynku, członkini Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów Policyjnych oraz Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych, odznaczona Brązowym Krzyżem Zasługi przez Prezydenta RP za szczególne zaangażowanie i wyniki w zwalczaniu przestępczości.
  13. Wiktoria Arbaros – studentka Akademii Morskiej, działaczka społeczna i członkini stowarzyszenia  społeczności LGBTQ+. Aktywistka na rzecz równości obywateli niezależnie od ich pochodzenia, wyznania czy orientacji seksualnej.
  14. Małgorzata Piotrowska – radna Rady Miejskiej w Pyrzycach, była sołtyska pyrzyckiej wsi Żabów, działaczka i aktywistka wielu projektów, m.in. JobFirma, sekretarz Zachodniopomorskiego zrzeszenia Ludowych Zespołów Sportowych.
  15. Teresa Szymańska – przedsiębiorczyni, pośredniczka nieruchomości, przewodnicząca Rady Powiatowej Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Policach.
  16. Jerzy Maćkowiak – inżynier budownictwa, prowadzi firmę projektową i nadzoru budowlanego, aktywista Wiosny, z zamiłowania żeglarz i aikidoka, zaangażowany na rzecz ochrony środowiska.
  17. Zofia Malisz – doktor anglistyki, zajmuje się technologią mowy jako badaczka w Królewskim Instytucie Technicznym w Sztokholmie. Od 2016 w partii Razem i zaangażowana w struktury zagraniczne partii, w tym w sekretariacie ds. międzynarodowych, koordynującym m.in. kontakty z partnerami za granicą.
  18. Dorota Maślana – dyrektorka Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowogardzie, specjalistka z zakresu polityki społecznej i socjalnej, działaczka i aktywistka z Nowogardu.
  19. Maria Serafinowicz – socjolożka, nauczycielka, aktywistka. Członkini Lewicy Razem od 2015 r., obecnie w zarządzie okręgu szczecińskiego. Zabiega o świeckie, socjalne państwo, które dba o swoich obywateli niezależnie od płci, wieku, orientacji seksualnej i stanu zdrowia.
  20. Tymoteusz Kochan – socjolog, filozof, doktorant Uniwersytetu Szczecińskiego, przewodniczący Koła Naukowego Krytyki Marksistowskiej na US, redaktor czasopisma filozoficznego Nowa Krytyka, redaktor naczelny portalu Socjalizm Teraz, redaktor portalu lewica.pl, aktywista i działacz społeczny.
  21. Sasza Kordzielewski – przedsiębiorca, radny Rady Miejskiej w Stepnicy, przewodniczący Federacji Młodych Socjaldemokratów w województwie zachodniopomorskim, wieloletni działacz Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Szczecińskiego
  22. Natalia Kostuś – wiceprezydent Międzynarodowego Sojuszu Kobiet, reprezentantka do ONZ w Nowym Jorku i przewodnicząca komisji ds. zmian klimatu przy ONZ, ekspertka dialogu G20 do spraw integracji finansowej i zwiększenia obecności kobiet na rynku pracy, od ponad 10 lat działaczka na rzecz praw kobiet.
  23. Piotr Sobolewski – absolwent Inżynierii Materiałowej na Zachodniopomorskim Uniwersytecie  Technologicznym, pracuje w branży energetycznej, aktywista Wiosny oraz wielu stowarzyszeń i ruchów miejskich.
  24. Joanna Agatowska – ekonomistka, specjalistka z zakresu turystyki, radna pięciu kadencji Rady Miasta Świnoujścia i dwukrotnie przewodnicząca Rady. W latach 2010-2014 zastępca prezydenta Świnoujścia ds. społecznych. W 2018 roku kandydował na urząd prezydenta Świnoujścia uzyskując 40% poparcia. Obecnie przewodnicząca Klubu Radnych Sojusz Lewicy Demokratycznej - Lewica Razem w Świnoujściu, największego klubu w RM. Zawodowo dyrektor Sanatorium Uzdrowiskowego Energetyk w Świnoujściu.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!